donderdag 6 oktober 2011

AWBZ - als de Rijksbijdrage wegvalt


AWBZ: Wat als de Rijksbijdrage wegvalt?
Met een zorgelijk gezicht wordt ons verteld dat we niet genoeg premie betalen om de AWBZ te bekostigen, en dat het Rijk daarom een jaarlijkse rijksbijdrage moet doen. Het klinkt te mooi om waar te zijn. En dat is het ook.
Er ligt niet alleen een addertje onder het gras. Er ligt bijkans een totale dierentuin klaar. De Rijksbijdrage wordt gewoon gefinancierd uit de premies. Hoe dat kan? Het Nederlandse volk betaalt ca. 30 miljard aan AWBZ premies. Een deel van die premies wordt door de staat geconfiskeerd (fiscaliseren of witwassen van premies). En zo heet dat zelfde geld plotseling ‘belastinggeld’. Uit dat geld wordt de Rijksbijdrage betaald. 
Waarom zou je je opwinden over een macro-economische boekhoudstunt?
“(...)Als geen ander weet De Graaf dat een rijksbijdrage een riskante wijze van financieren is. Als staatssecretaris en minister van Sociale Zaken in het eerste en tweede kabinet Lubbers, heeft hij naar eigen zeggen miljarden bezuinigd door het afschaffen van rijksbijdragen. 'Het is een dankbaar middel als er moet worden bezuinigd. In die tijd waren die bijdragen vastgesteld bij ministeriële beschikking. Ze konden dus gemakkelijk worden ingetrokken.(...)”
bron: volkskrant, 9 november 2001. Interview van Jet Bruinsma met Louw de Graaf. (red: toenmalig voorzitter van het College voor zorgverzekeringen (CVZ)

1 opmerking:

  1. Hetzelfde was de wegenbelasting vroeger...Daar kochten we straaljagers van en nu zijn de wegen in zeer slechte staat en de centen ook .Noem ook de rioolbelasting,al het geld is gebruikt voor alles wat niks met riolen te maken had.Nu zijn de riolen slecht en moeten vervangen worden via extra belasting

    BeantwoordenVerwijderen