donderdag 20 oktober 2011


Regering erkent tekorten in AWBZ
Om in de politiek werkzaam te zijn, moet je één vaardigheid bezitten: creatief schrijven. Begrijpend lezen en rekenen zijn geen vereisten. Vooral het gemis hieraan wordt pijnlijk duidelijk als je ziet dat de PVV met de zorgplannen akkoord is gegaan.

De regeringscoalitie erkent dat de huidige AWBZ zorg niet kostendekkend is (regeerakkoord 2010). Het akkoord stelt: ‘(...)Het kabinet streeft naar verbetering van de kwaliteit van de ouderenzorg. Hiervoor is bijna 1 miljard euro vrijgemaakt. De zogenaamde zorgzwaartepakketten, inclusief de opleidingen, worden kostendekkend gemaakt.’(...)

Niet alleen dat het veel te weinig is:



Dit tekort van ca. 1,5 miljard is alleen al voor de sector Verzorging en Verpleging. Het toewijzen van 142 miljoen extra mag dus als een gotspe gekwalificeerd worden en het is onbegrijpelijk dat de betrokken partijen zich hiermee enthousiast laten afschepen.


Het is overigens niet alleen de PVV die zich hier als gedoogpartner diep voor zou moeten schamen. Het is een indrukwekkende rij van Zorgbobo’s *. De vertegenwoordigers van de AWBZ patiënten in Nederland. De gemiddelde voetbalvereniging zal beter voor z'n leden zorgen. Deze zorgbobo's hebben gebroederlijk het Convenant Investeringen Langdurige Zorg 2011-2015 opgesteld. De meest interessante en de enige duidelijke tekst in dat hele verhaal is het laatste artikel: 
Het convenant is niet bindend, en de afspraken zijn niet in recht afdwingbaar’...

Het convenant gaat over jaarlijks 636 miljoen, om 12.000 extra mensen op te leiden. Korte samenvatting: 
De zorginstelling dient het personeel op te leiden. Als ze hun best niet doen, krijgen ze straf (minder geld) van de zorgverzekeraar. Wat dat ‘je best doen’ is, wordt niet duidelijk. Het schijnt namelijk om ‘High trust/high penalty’ te gaan. Wel wordt er dan weer gecontroleerd of de kwaliteit van de zorg in een instelling vooruit is gegaan.
Neem je echter een duik in de Kwaliteitsnormen (kwaliteit niet meetbaar) hoeft er niet eens gekwalificeerd personeel aanwezig te zijn in een instelling, laat staan voldoende personeel. Een knap staaltje van circelredeneren.
Na het sluiten van het Convenant licht het ministerie van VWS de Tweede Kamer in over deze bijzondere stap voorwaarts**. Dan blijkt dat er slechts voor 142 miljoen een ‘bestemming’ is. Voor de rest van het geld niet. En zonder ‘bestemming’ kan het geld rustig in des Staats broekzak blijven. Zo werkt dat in de politiek en dat is toch het minste wat de PVV zou mogen weten.

met dank aan www.vecteezy.com

Warrig verhaal? Het convenant is ook schaamteloos onduidelijk. 

Conclusie: De PVV is als gedoogpartner geen partij voor de coalitie. De wet wordt met voeten getreden (tekorten in de AWBZ zijn wettelijk verboden). De extern ingehuurde adviseurs schrijven rapporten waarmee ze de klant (overheid) tevreden houden). Niemand valt over onzinnige conclusies***. (Indien gewenst, wil ik hier met alle liefde een blog -cijferwerk- aan wijden).


En dan de ‘vertegenwoordigers’ van de patiënten: deze zijn blijkbaar zo verweven met het Binnenhof dat ze hun originele taak vergeten zijn. Misschien moeten zij zich wel het diepste schamen.


  • * Ondertekenaars: De Staat der Nederlanden, Zorgverzekeraars Nederland, ActiZ organisatie van Zorgondernemers, Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland, Geestelijke Gezondheidszorg Nederland, Branchebelang Thuiszorg Nederland en Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland.
  • ** Brief VWS aan de Tweede kamer, 23 september 2011 ‘betreft voorhang inzake contracteerruimte AWBZ 2012’
  • *** Rapportages: Doelmatigheid in de zorg. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten