zondag 16 oktober 2011

REGERING WEIGERT KAMERVRAGEN SP TE BEANTWOORDEN


60 miljard aan AWBZ premies verdampt

(zie tabel onder dit bericht: de middelste twee kolommen zijn bedragen waar de overheid het niet over wenst te hebben. De bedragen zijn vreemd genoeg onvindbaar)

De vraag van Renske Leijten (SP) was simpel: hoeveel premie heeft het Nederlandse volk eigenlijk afgedragen vanaf 1996 tot heden? Tenslotte krijgen we altijd te horen dat we nu al zo’n 12% van ons bruto loon afdragen en dat ‘ze’ niet nóg meer kunnen vragen. Als je bij het CBS de historie van de bruto lonen opzoekt en je laat daar diezelfde rekensom op los, dan klopt dat 28 jaar lang als een bus. Je ziet dat de AWBZ afdrachten keurig in het AWBZ potje verdwijnen en zo hoort dat ook. De regering geeft geen antwoord maar wegomleidingen. Teksten die niet misplaatst zouden zijn bij Wordfeud en cijfers waarmee je bij de huidige CITO-toets niet wegkomt.
Vanaf 1995 komt er veel minder geld binnen dan we hebben afgedragen. Een rondje bellen (Bertus, al een paar jaar geleden, met dezelfde vraag) levert een spelletje interdepartementaal pingpong op, waarmee de ministeries zich in ieder geval overduidelijk geweldig amuseren. Korte lacherige samenvatting : ‘we hebben geen idee’. 
In 2006 is D’66 al afgescheept (kst: 30560-XV, nr. 4 pag. 8), en nu de SP al twee keer (2010Z09489 en 2010Z18597). Dat kan gebeuren omdat de premies niet in het jaarverslag van het Rijk voorkomen. Premies worden niet gecontroleerd door de Algemene Rekenkamer (behoort niet tot hun bevoegdheid). Premies zijn van ons (het volk), het is geoormerkt geld, het moet naar de bijbehorende verzekering. Stop je daar als overheid een deel van in je broekzak (staatskas), dan kan er jaarlijks met miljarden geschoven worden, zonder dat er een haan naar kraait. En dat gebeurt dus ook.
Waarom ik hier niet blij mee ben (zacht uitgedrukt):
In de negentiger jaren was het vergrijzingsprobleem (AOW) inmiddels goed doorgedrongen bij de politiek. Op dat moment heb je als politicus een keuze: ga ik echt sparen voor de AWBZ (een vermogensfonds oprichten), zodat we tot 2040 geen AWBZ probleem hebben, en pak ik daarnáást de rotzooi binnen de AWBZ aan? Of laat ik de AWBZ deels ploffen en laat ik Nederland in 2011 voor de tweede keer betalen voor dezelfde verzekering? uitgebreide info: AWBZ-PREMIE     
Als ik jarenlang betaal voor een brandverzekering, en er breekt brand uit, mag een verzekeraar dan zeggen: ‘sorry, geen geld, de kantine moest ook nog geschilderd worden’? Onze AWBZ verzekeraar (de overheid) heeft dat wel gedaan. Uiteraard staat de zorgverzekeraar gedienstig klaar om ons een extra AWBZ premie te verkopen, terwijl we al verzekerd zijn! 
Vanaf 2001 is de definitie van het woordje ‘premie’ aangepast: premie minus de heffingskortingen. Je kunt dat als regering wel doen (als het bv. niemand opvalt) maar of het juridisch mag, is de grote vraag. De deskundige rechter die ik hiernaar (off the record) vroeg, durfde er zijn handen niet aan te branden. Vóór 2001 is er zeker geen bevoegdheid om de premies af te romen. 
Dit is geen achterkamertje meer. Dit is een complete serre. 


Daarom is de vraag van de SP zo belangrijk. 
(anonieme Bobo bron PVDA: ‘deze conclusies over de AWBZ premies - allemaal waar’.)




Geen opmerkingen:

Een reactie posten