maandag 10 oktober 2011

Zorgaanbieders gechanteerd


Een veelgehoorde tekst van de overheid is tegenwoordig: het geld volgt de klant. De werkelijkheid zou hilarisch zijn, als het niet zo grimmig was:
Micky Adriaansens, bestuurder Triade, blog van 25 juli 2011
Triade heeft afgelopen half jaar twee locaties geopend voor in totaal 34 cliënten. (Gelukkig in de eerste helft van 2011). Vanwege het genoemde maximum van 175 miljoen krijgen we slechts 46% van de kosten voor deze zorg vergoed, zo berichtte het zorgkantoor ons begin deze maand. Dat betekent dat we 18 cliënten op straat moeten zetten.
Zorginstelling gechanteerd:
Het zorgkantoor mag dus op elk moment uw PGB budget of het budget van een instelling naar beneden bijstellen.
 Als u morgen met uw zieke moeder, én een indicatie onverwacht voor de poort bij een instelling staat, dan zijn ze wettelijk verplicht uw moeder op te nemen. Vervolgens is het verre van zeker of ze geld voor uw moeder krijgen. Het is dus voor het verpleeghuis van het grootste belang dat ze goede maatjes zijn met ‘hun’ zorgkantoor. Ordinair slijmen dus, maar verpleeghuizen noemen het liever ‘onderhandelen’. 
Je moet als instelling jaarlijks vooraf je omzet opgeven. Nooit meer dan het jaar daarvoor. Omzetstijging is in elke markt goed, maar niet bestaand op de zorgmarkt. Je moet namelijk nog maar zien of je je centen krijgt voor je verplicht geleverde zorg. Gaan er onverwacht meer mensen dood dan je had verwacht, krijg je ook straf: je hebt je omzet niet gehaald en omzetbedrag wordt naar beneden bijgesteld. Slijmen moet, maar zeuren wordt niet op prijs gesteld. Doe je dat toch (instelling), dan draaien ze (zorgkantoor) uit pesterij rustig een maandje de geldkraan dicht.
 Zo ook bij het PGB.
Bedelen dus:
Om te krijgen waar de patiënten recht op hebben. Of om een subsidie van VWS in de wacht te slepen. Zo is daar het opleidingsfonds Zorg: Nederland sterft straks van de gezondheidszorgpsychologen. Mensen die aan je bed komen en vragen: ‘Jeetje, niemand om u naar het toilet te helpen? En hoe voelt dat nou?’ Maar bij de verzekeraar is het ook goed toeven als je financiële ‘extraatjes’ zoekt. Je kunt ook daar een subsidie lospeuteren voor  het meedoen aan een experiment. Als je meedoet aan Ketenzorg projecten, krijg je subsidie. Bij ons thuis noemen ze dat weer ‘ordinaire omkoping’. Grappig hoe je dingen van alle kanten kunt bekijken. En dan is daar nog de Bonus malus regeling: als je je werk doet zoals het hoort, krijg je korting (lees: strafkorting, nog minder geld), doe je minder dan je zou moeten doen, krijg je een bonus.
Welkom op de zorgmarkt!

bronnen: 
brief ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aan de tweede kamer: 12 juni 2009
Zorgkantoor DWO/NWN, Zorginkoopbeleid 2012, juni 2011, aangepaste versie d.d. 1 juli 2011
Financieel manager. Anoniem, want wil z’n baan graag houden, maar bekend bij mij. 
PGB houder, wil om dezelfde reden ook graag anoniem blijven.

2 opmerkingen:

  1. Ik verbaas me nergens meer over in dit land; degradatie van menselijke waarden schijnt meegedragen te worden onder het oranje kroontje.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooi gezegd

    Zeg het voort. Er zijn miljarden aan premies weg. En straks mogen we ze voor de tweede keer ophoesten.

    BeantwoordenVerwijderen