vrijdag 25 november 2011

Wajong: een asociale voorziening


Met betrekking tot het grootste deel van de gebruikers is de Wajong de meest asociale voorziening die er in Nederland bestaat. Veel gebruikers zijn niet compleet  arbeidsongeschikt, ze kunnen zich alleen niet zo goed aanpassen aan het lopende band werk dat overal in het bedrijfsleven is ontstaan. Als je niet 'standaard' bent, pas je niet op de lopende band, waarvan het tempo steeds hoger wordt afgesteld. Het tempo ligt voor velen te hoog, en zeker voor deze mensen. En daarom worden ze op non actief gesteld en met een zak geld thuis op de bank neergezet, ver weg van het bedrijfsleven. Veel plezier ermee. Het probleem is ontstaan in het bedrijfsleven en het is miraculeus genoeg een politiek probleem geworden.
De Wajong geeft recht op een arbeidsongeschiktsheid uitkering als je voor je 17e verjaardag arbeidsongeschikt bent geworden en als je dat op je 18e nog steeds bent. Ook als je ouder bent, en tijdens een studie arbeidsongeschikt bent geworden, bestaat het recht op deze uitkering.

Wajong kinderen worden als een hete aardappel door de maatschappij geschoven. ‘Vroeger, toen alles beter was’ waren er voldoende kleine bedrijfjes waar zo iemand kon werken. In z’n eigen tempo, met z’n eigen klussen. Veel van deze bedrijfjes om de hoek, waar deze mensen veilig waren, bestaan niet meer. Wat ook anders is, is het toegenomen aantal hele grote ondernemingen dat ons land telt. En wat helemaal anders is, zijn de winsten die deze bedrijven maken. Mij hoor je niet klagen. Het kapitalisme heeft ook veel goeds gebracht. Er zijn nu eenmaal mensen die het belangrijk vinden om veel geld te hebben of om er mee om te gaan, en er zijn anderen die hun tijd liever met iets anders invullen. 

De Wajong kost jaarlijks 2,2 miljard euro: per nederlander 133 euro. 
De bovenstaande tabel geeft de winst van de grote bedrijven weer. Daar zijn alle kosten, al dan niet exorbitant hoge salarissen en bonussen, én belasting dus al vanaf getrokken.
 Als wij met z’n allen die 55 miljard onderling konden verdelen, dan hield elke Nederlander daar ruim 3000 eu aan over, per jaar. Maar die enorme berg met geld wordt door een klein groepje mensen verdeeld. Laten we nu eens hypothetisch van 100.000 mensen/bedrijven uitgaan, dan houden ze gemiddeld een half miljoen over, per persoon per jaar. 

Als we ze nou eens vriendelijk zouden vragen om de kosten van de Wajong voor hun rekening te nemen. En daarbij krijgen zij ook de verantwoordelijkheid om voor diegenen die kunnen en willen werken, passend werk te zoeken of te creëren. Dat kost ze 22.000 euro per jaar per persoon/bedrijf. Houden ze toch nog 525 duizend euro over. Daar hoeven ze dus geen boterham minder om te eten. Op die manier zorgen er er dan voor dat het bedrijfsleven, waar het grootste deel van de Wajong gebruikers lekker in moeten kunnen rondlopen, hun maatschappelijke taak eindelijk eens serieus neemt. Het is geven en nemen in het leven. Dat idee mag zo langzamerhand ook weleens doordringen tot het bedrijfsleven. Voordat u roept: ‘ik betaal toch belasting’. Ik ook.
Als je als bedrijf zo groot bent geworden, dat je dit soort winsten kunt maken: hartelijk gefeliciteerd, maar nu is het tijd om iets terug te doen. Haal die mensen van de bank af en geef ze een zinnig toekomstperspectief.

3 opmerkingen:

  1. Prima stukje alleen vind ik dat je wel alle wajongers over een kam scheert. De mensen waar jij het over hebt zijn juist die mensen waar de wajong helemaal niet voor bedoeld was.
    Voor veel chronisch zieken die echt niet kunnen werken is de wajong een goede voorziening.
    Het probleem is dat de gemeentelijke sociale diensten veel onbemiddelbare clienten de wajong hebben ingeloosd om zo hun bestand op te schonen en kosten te besparen. De welbekende ADHDérs en autisten.
    Vroeger waren deze mensen gewoon "een beetje anders", maar nu wordt daar meteen een etiket op geplakt en dat beging al op de basisschool. Deze mensen kregen dan een baantje waar ze niemand in de weg zaten bij een bedrijfje op de hoek, precies zoals jij het beschrijft.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ik ben een Slimme PDD-NOSSER (lichte vorm )
    EN IK WIL WERKEN ik wil mijn kennis en mijn telanten inzetten en delen (dat ziet het UWV NIET) en nog meer mensen die in het zelfde schuitje zitten die van de WSW ontslagen wordt en zo een jobcoach in de arm nemen
    om samen met een jobcoach een goede baan te vinden voor die mensen

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hallo Anoniem en slimme mevrouw Trein,

    Ik ben het met je eens dat mensen die niet kunnen werken een uitkering moeten krijgen waardoor ze fatsoenlijk kunnen functioneren binnen hun beperkingen.

    En wat mij betreft moet de gehele Wajong door het bedrijfsleven gefinancierd en gefaciliteerd worden. Inclusief jobcoaches. In het engels is een geweldig spreekwoord: you can't have the cake and eat it too. Je kunt niet alles hebben.

    BeantwoordenVerwijderen